H πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων και η διενέργεια Ασκήσεων Ετοιμότητας στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, Σεισμού και Πυρκαγιάς, ψηφίστηκε, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής στις 3/8/2018.
Ειδικότερα στο άρθρο 57 του Ν. 4559/2018 προβλέπονται τα εξής:
"1. Για όλες τις μονάδες/δομές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθίσταται υποχρεωτική εντός διαστήματος έξι (6) μηνών, η Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει Ειδικά Σχέδια για την Αντιμετώπιση: α) Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, β) Σεισμού και γ) Πυρκαγιάς. Με την έναρξη κάθε σχολικού έτους υποχρεωτικά, πραγματοποιούνται Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και διοργανώνονται Ασκήσεις Ετοιμότητας, ανά θεματική ενότητα του πρώτου εδαφίου, στα οποία συμμετέχει όλη η σχολική κοινότητα.
2. Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και οι Ασκήσεις Ετοιμότητας γίνονται τουλάχιστον δύο (2) φορές κατ’ έτος, μία (1) φορά στο πρώτο τετράμηνο και μία (1) φορά στο δεύτερο τετράμηνο.
Τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια και οι Ασκήσεις Ετοιμότητας έχουν ως σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία, την αντιμετώπιση και την εκμάθηση μέτρων προφύλαξης προς τους μαθητές και όλη την σχολική κοινότητα, για την αποφυγή τραυματισμού, την αποτελεσματική συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την ώρα του συμβάντος έκτακτης ανάγκης, τους τρόπους διαφυγής, καθώς και τη διάθεση και χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού......"
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρονται τα εξής:
Το τραγικό γεγονός της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική που έλαβε χώρα την 23η Ιουλίου 2018 και οδήγησε στην απώλεια δεκάδων πολιτών, ανάδειξε έντονα – μεταξύ άλλων – το πρόβλημα της ελλιπούς εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση γενικά καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Με στόχο οι νεότερες γενιές της χώρας μας να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για την αντιμετώπιση αντίστοιχων συμβάντων είτε πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα, είτε για σεισμούς, είτε για πυρκαγιές, και προκειμένου να είναι σε θέση να ενεργήσουν κατάλληλα έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού ή και στην χειρότερη περίπτωση κινδύνου απώλειας της ίδιας της ζωής, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη σχετικής νομοθετικής κατοχύρωσης. Κατά συνέπεια με την παρούσα ρύθμιση προτείνεται η υποχρεωτική θεσμοθέτηση για όλες τις μονάδες/δομές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, των εξής:
• Σύνταξη Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης με Ειδικά Σχέδια για την Αντιμετώπιση α) Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, β) Σεισμού, και γ) Πυρκαγιάς.
• Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας, και
• Πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων
Οι Ασκήσεις Ετοιμότητας και τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο (2) φορές κατ΄ έτος, μία (1) φορά στο πρώτο τετράμηνο και μία (1) φορά στο δεύτερο τετράμηνο.