>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

«Χειριστές τροφίμων», «Τραπεζοκόμοι», και άλλα «φαντάσματα»… στα Δημόσια Ολοήμερα Σχολεία

Κι ενώ επεκτείνεται το πρόγραμμα "Σχολικά γεύματα" με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας την ίδια ώρα στα Ολοήμερα Σχολεία όλης της χώρας επικρατεί μία τρέλα με το θέμα της σίτισης των μαθητών!


Η απόλυτη σύγχυση Νόμων, Εγκυκλίων, αλληλοεπικαλύψεων αντικειμένων Υπουργείων και μετάθεση ευθυνών φαίνεται να επικρατεί στο μεγάλο ζήτημα της σίτισης νηπίων και μαθητών δημοτικού στο Δημόσιο Σχολείο.
Γονείς χωρίς να έχουν άλλη λύση καλούνται να πληρώνουν μία παροχή που δεν οφείλουν. Σύλλογοι Γονέων επωμίζονται τεράστιο μερίδιο ευθύνης και χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να το γνωρίζουν καν, κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Σύλλογοι Διδασκόντων που αναλαμβάνουν χρέη τραπεζοκόμου με μία εκπαιδευτικό να πρέπει να ζεστάνει, σερβίρει, επιβλέψει ακόμη και 170 παιδιά σε ένα σχολείο 400 μαθητών, ταυτόχρονα.
Και όλα αυτά διαιωνίζονται μέχρι να συμβεί το μοιραίο… Μέχρι να εμφανιστεί κάποια μεταδοτική νόσος σε μαθητή, να νοσήσει ομάδα μαθητών συγκεκριμένου σχολείου από βακτήριο που έχει επιζήσει σε κακοδιατηρημένο, κακοσερβιρισμένο φαγητό για να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

Τι λέει το Υπουργείο Υγείας

Οι εκπαιδευτικές μονάδες που λειτουργούν ως ολοήμερα σχολεία οφείλουν να διαθέτουν, είτε εντός του κυλικείου, είτε σε ξεχωριστούς χώρους, ψυγεία διατήρησης τροφίμων για την καθημερινή σίτιση των μαθητών καθώς και φούρνους για το ζέσταμα των φαγητών, εξασφαλίζοντας την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων. Οι εν λόγω χώροι θα πρέπει να πληρούν τους όρους υγιεινής.
Σε κάθε περίπτωση για την ανωτέρω διαδικασία ορίζονται χειριστές τροφίμων από τη σχολική επιτροπή που σε συνεργασία με αυτή θα διαχειρίζονται τα τρόφιμα που προορίζονται για τους μαθητές.
Τα παραπάνω προβλέπονται από την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθ. Υ1γ/ΓΠ/οικ.81025/27.8..103 (ΦΕΚ 2135Β29.8./2013) όπως ισχύει σήμερα, την οποία το Υπουργείο Παιδείας που έχει την ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων δείχνει να αγνοεί πλήρως!

Τι λέει ο ΕΦΕΤ

Αυστηρότατοι είναι οι όροι μαγειρέματος, μεταφοράς, διατήρησης, σερβιρίσματος που ο ΕΦΕΤ ορίζει για την υγιεινή και ασφάλεια τροφίμων στα Ολοήμερα Σχολεία. Στους όρους και τις προϋποθέσεις κάνει λόγο για συγκεκριμένες θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να συντηρείται, να αναθερμαίνεται και να καταναλώνεται το φαγητό ώστε να εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός των βλαβερών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται στα τρόφιμα.
Ιδιαίτερα επισημαίνει ότι το προσωπικό οφείλει να διαθέτει πιστοποιητικά υγείας και να έχει παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια ώστε να αντιλαμβάνεται έγκαιρα κινδύνους για την υγεία των μαθητών. Αναφέρει ακόμη, ότι οι χώροι πρέπει να είναι σωστά εξοπλισμένοι και να πληρούν και αυτοί τους όρους υγιεινής.

Τι λέει το Υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του, το Υπουργείο αναγάγει τη σίτιση των μαθητών σε εκπαιδευτική, παιδαγωγική ευκαιρία μέσω της οποίας τα ίδια τα παιδιά μαθαίνουν να αυτοεξυπηρετούνται και να αυτονομούνται ενώ ο εκπαιδευτικός μπορεί απλώς να επιβλέπει και να παρεμβαίνει υποβοηθώντας τα, μόνο στις μικρές ηλικίες νηπιαγωγείου και πρώτες τάξεις Δημοτικού.

Τι γίνεται στην πράξη

Αυτό που πραγματικά όμως συμβαίνει στα σχολεία για μεν τα νηπιαγωγεία αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό των δημοτικών τη διαχείριση (διατήρηση-ζέσταμα-διανομή) του φαγητού των μαθητών, αναλαμβάνουν σχολικές καθαρίστριες, εθελόντριες μαμάδες κ.ά. χωρίς βεβαίως πιστοποιητικά υγείας, με το κόστος της συγκεκριμένης παροχής υπηρεσίας να βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς των μαθητών των ολοήμερων τμημάτων.
Σε άλλες περιπτώσεις, καθόλου σπάνιες, την παραπάνω διαχείριση αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι μαθητές με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών, η συγκεκριμένη διαδικασία ενέχει επιπλέον κινδύνους ακόμη και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Πολύ συχνά και σε περιπτώσεις μεγάλων σχολείων επηρεάζεται πλέον και η ασφάλεια των μαθητών αφού δημιουργούνται χαοτικές καταστάσεις όταν πολλά παιδιά ταυτόχρονα πρέπει να σερβιριστούν και να ολοκληρώσουν το φαγητό τους μέσα σε μία διδακτική ώρα.
Η πιο συνηθισμένη εικόνα; Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ή αίθουσα τάξης με φούρνο μικροκυμάτων, ψυγείο (ενδεχομένως μικρότερου μεγέθους από την ποσότητα των μερίδων), θρανία που πριν λίγο χρησιμοποιούνταν για μάθημα να γίνονται τραπέζια φαγητού, και παιδιά να κάθονται να φάνε αφού τους πάρει λίγο χρόνο να εντοπίσουν το δικό τους γεύμα, φυσικά με… βρώμικα χέρια.

Τι πρέπει να γίνει

Το θεσμικό πλαίσιο παραμένει ελλιπές σε αυτό τον τόσο ευαίσθητο τομέα. Το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει την κύρια ευθύνη της ορθής λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, θα πρέπει άμεσα να εξασφαλίσει το κατάλληλο βοηθητικό προσωπικό, τους κατάλληλους χώρους και τον κατάλληλο εξοπλισμό αυτών, ανά σχολική μονάδα.
Μένει, λοιπόν, να προβεί στη θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου σε ότι αφορά στη σίτιση εντός του ολοήμερου σχολείου. Διαμόρφωση χώρων κατάλληλων και πλήρως εξοπλισμένων για σχολικές τραπεζαρίες. Προσωπικό εξειδικευμένο ακόμη και σε πρώτες βοήθειας πνιγμού, σε ρόλο τραπεζοκόμου.

Αφού εξασφαλιστούν αυτά, στη συνέχεια να προχωρήσει και στην κάλυψη των "σχολικών γευμάτων" για όλους τους μαθητές που παρακολουθούν ή όχι το ολοήμερο. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πιλοτικά το 2017, επεκτείνεται άμεσα με νέα Υ.Α. Μία αναμφισβήτητα θετική μέριμνα της πολιτείας που όμως επίσης κινείται στα όρια της ασφάλειας και των κανόνων υγιεινής.

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *