>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια

Στις 13 Δεκεμβρίου τελειώνει η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια, 2014-2020": Καταπολέμηση Βίας κατά των Παιδιών.
Το πρόγραμμα Δικαιώματα και Ιθαγένεια αποτελεί συνέχεια των τριών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013: Θεμελιώδη δικαιώματα,
Daphne III, και του προγράμματος Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (PROGRESS), τμήματα “Καταπολέμηση των διακρίσεων και Διαφορετικότητα” και “Ισότητα των φύλων”.
Η τρέχουσα πρόσκληση αφορά την υποστήριξη παιδοκεντρικών προσεγγίσεων στα παιδιά-θύματα βίας σύμφωνα με την Οδηγία 29/2012/ΕΕ.
Συνολικός προϋπολογισμός: €2.000.000
Προθεσμία: 13 Δεκεμβρίου

Πληροφορίες:

Στόχοι του Προγράμματος
Το πρόγραμμα θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας περιοχής όπου προωθούνται και προστατεύονται, η ισότητα και τα δικαιώματα των ατόμων, όπως κατοχυρώνονται στη Συνθήκη, το Χάρτη και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εννέα ειδικοί στόχοι του είναι:

Προώθηση της μη διάκρισης
Καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της ομοφοβίας και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας
Προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία
Προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου
Την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων κινδύνου (Πρόγραμμα Δάφνη)
Την προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού
Να εξασφαλιστεί το υψηλότερο επίπεδο προστασίας των δεδομένων
Προώθηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Επιβολή των δικαιωμάτων των καταναλωτών

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 439 εκατομμύρια ευρώ.

Προσκλήσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  
«Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια»
Το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια αποτελεί συνέχεια των τριών προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013: Θεμελιώδη δικαιώματα, Daphne III, και του προγράμματος Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (PROGRESS), τμήματα “Καταπολέμηση των διακρίσεων και Διαφορετικότητα” και “Ισότητα των φύλων”.
To πρόγραμμα έχει Συνολικό Προϋπολογισμό €439,470,000 και ενισχύει  δράσεις στους τομείς Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις & Ανθρώπινα Δικαιώματα και Μετανάστευση και Ιθαγένεια, όπως:
•    Ανάλυσης δεδομένων, στατιστικών, ανάπτυξη κοινών μεθοδολογιών, δεικτών, μελετών, ερευνών, αξιολόγησης αντίκτυπου κλπ.
•    Δράσεις κατάρτισης όπως για παράδειγμα ανταλλαγές προσωπικού, εργαστήρια, σεμινάρια κλπ.
•    Δράσεις αμφίδρομης μάθησης, συνεργασίας, διάχυσης, ανταλλαγές, καινοτομικές προσεγγίσεις κτλ.
•    Παρέχει υποστήριξη σε κύριους εταίρους όπως είναι τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία και πολιτικές.
Πρόσκληση για την υποστήριξη της βελτίωσης ικανότητας φορέων αρμόδιων για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και τη ασφάλεια των ανήλικων μεταναστών («To support capacity building on rights of the child and child protection for professionals in asylum and migration», REC-RCHI-PROF-AG-2016)

Η πρόσκληση με κωδικό REC-RCHI-PROF-AG-2016, χρηματοδοτεί δράσεις για την υποστήριξη της απόκτησης δεξιοτήτων και ικανοτήτων προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του παιδιού, εστιάζοντας κυρίως στις κοινωνικές και επαγγελματικές δομές  που εργάζονται σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής ανηλίκων. Ο στόχος της πρόσκλησης εστιάζεται στην διασφάλιση καλύτερης προστασίας και σεβασμού για τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από την ενίσχυση του συστήματος φροντίδας και διαβίωσης των ασυνόδευτων παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον, καθώς και της ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας και του μηχανισμού συνεργασιών των δομών που ασχολούνται με την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ανήλικων μεταναστών.

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €3.550.000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 13 Δεκεμβρίου 2016


Πρόσκληση για την υποστήριξη ολοκληρωμένης και παιδο-κεντρικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων στα παιδιά θύματα βίας (με τίτλο «To support integrated and multidisciplinary child-centred approaches to child victims of violence» και κωδικό REC-RDAP-CHIL-AG-2016)
Ο στόχος της πρόσκλησης είναι η υποστήριξη των ολοκληρωμένων πρακτικών αντιμετώπισης των θεμάτων σχετικά με την βία με θύματα παιδιά, εστιάζοντας σε παιδοκεντρικές προσεγγίσεις όπως οι στέγες διαβίωσης παιδιών και τα πρότυπα Barnahus, ώστε σε συμμόρφωση με την Οδηγία Directive 2012/29/EU, οι δράσεις που θα ενισχυθούν, να συνεισφέρουν στη βελτιστοποίηση των μεθόδων αναφοράς, διερεύνησης, θεραπείας, παρακολούθησης και εμπλοκή της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις βίας ενάντια στα παιδιά.
Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €2.000.000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης
Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 13 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσκληση για την υποστήριξη διαλόγου και βέλτιστων πρακτικών που προωθούν τη διαλλακτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό  («Support dialogue and exchange of best practice in fostering tolerance and mutual respect» με κωδικό REC-RRAC-RACI-AG-2016)
Ο διάλογος και η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών θα βοηθήσουν τα Κράτη Μέλη και τους αρμόδιους Εθνικούς Φορείς στην προώθηση διαλλακτικότητας και αμοιβαίου σεβασμού στη ορθή και πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων της Οδηγίας Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση μορφών και εκφράσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας με μέσα ποινικού δικαίου, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων και εργαλείων για την αποτελεσματική πρόβλεψη και καταπολέμηση  εγκληματικών ενεργειών υποκινούμενων από προκαταλήψεις.
Οι προτεραιότητες της πρόσκλησης είναι οι ακόλουθες :
•    Δράσεις λαϊκών στρωμάτων για την πρόληψη και την καταπολέμηση Αντισημιτισμού και εκδηλώσεων μίσους και μισαλλοδοξίας ενάντια στους Μουσουλμάνους
•    Έργα πρόβλεψης και καταπολέμησης ομοφοφίας και τρανσφοβίας
•    Δράσεις προώθησης και ανάπτυξης εργαλείων και πρακτικών πρόβλεψης, παρακολούθησης και καταπολέμησης εκφράσεων μίσους μέσω διαδικτύου, περιλαμβανομένης της χρήσης του ποινικού δικαίου
•    Δράσεις δημιουργίας κλίματος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, περιλαμβανομένων των θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και της πρόληψης και της καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα από δραστηριότητες διαθρησκευτικού και διαπολιτισμικού χαρακτήρα.  

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: € €4,475,000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 5 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση με τίτλο «Pilot Project "Europe of diversities"» και κωδικό REC-RPPI-EUDI-AG-2016
Στόχος του πιλοτικού προγράμματος για την «Ευρώπη των διαφορών» είναι να ενισχυθεί το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Ενωμένοι στην πολυμορφία»,  τόσο σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο
Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: € €1,000,000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 28 Φεβρουαρίου 2017

Πρόσκληση με τίτλο « Action grants to foster the successful inclusion and participation of European citizens in their host EU country's civic and political life» και κωδικό REC-RCIT-CITI-AG-2016

Η πρόσκληση αποσκοπεί να προωθήσει και να ενισχύσει την άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιθαγένεια της Ένωσης. Θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ανάπτυξης, προσδιορισμού και προώθησης της ανταλλαγής και της διάχυσης καλών πρακτικών στην ΕΕ σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με σκοπό την ενίσχυση της επιτυχούς ενσωμάτωσης και συμμετοχής των πολιτών της ΕΕ στα πολιτικά και αστικά δρώμενα στην χώρα προέλευσής τους στην ΕΕ (π.χ. μέσω δομών υπηρεσιών και πληροφόρησης μίας στάσης )

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: € 1,161,000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 17 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση με τίτλο «Action grants to educate and raise the awareness of girls and boys about gender-based violence as a way to prevent it at an early stage» και κωδικό  REC-RDAP-AWAR-AG-2016
Η πρόσκληση αποσκοπεί στην πρόληψη και στην καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, των νέων και των γυναικών, καθώς και τη βία ενάντια σε άλλες ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, σε συγκεκριμένες ομάδες σε κίνδυνο βίας στο πλαίσιο στενών σχέσεων, και την προστασία των θυμάτων τέτοιων βία.
Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: € 2,000,000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης

Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 8 Μαρτίου 2017


Πρόσκληση με τίτλο «Action grants to promote the access to justice and support of victims of gender-based violence and the treatment of perpetrators» και κωδικό  REC-RDAP-AWAR-AG-2016
Η πρόσκληση αποσκοπεί στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των παιδιών, των νέων και των γυναικών , καθώς και τη βία ενάντια σε άλλες ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο, σε συγκεκριμένες ομάδες σε κίνδυνο βίας στο πλαίσιο στενών σχέσεων , και την προστασία των θυμάτων τέτοιων βία
Η πρόσκληση αποσκοπεί στην υλοποίηση της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ  που αφορά στον καθορισμό των βασικών αρχών σε θέματα δικαιωμάτων, προστασίας και υποστήριξης θυμάτων εγκληματικών ενεργειών, καθώς και της Οδηγίας 2011/99/ΕΕ, του Κανονισμού 606/2013 επί θεμάτων αμοιβαίας αναγνώρισης μέτρων πολιτικής προστασίας.

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: € 4,000,000
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της πρόσκλησης
Ποσοστό Επιχορήγησης/Συγχρηματοδότησης: 80%

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : 8 Μαρτίου 2017


Δυνητικοί Δικαιούχοι:

Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Ιδιωτικοί Φορείς
Μη Κερδοσκοπικοί Φορείς
Ερευνητές/Ερευνητικά Κέντρα/Οργανισμοί
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
Επιμελητήρια
Κέντρα Κατάρτισης
Κεντρική Κυβέρνηση
Κρατικοί Οργανισμοί και Κρατικές Επιχειρήσεις

Σημείο Επαφής ΚΕΔΕ (για Εύρεση Συνεργασιών)
Θεοδώρα Ζαχαριά
Τηλ. 2103250300

Σημείο Επαφής EE:

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *