>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

Επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις. Παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος ή ευεργετικό μέτρο για τους υποψήφιους;


Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες μέρες στη σχολική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς με στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών
Υποθέσεων, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Το θέμα αφορά στις τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούν τις εξετάσεις των Γενικών Λυκείων. Ειδικότερα : Με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός, μετατίθενται οι επαναληπτικές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των ΓΕΛ από το Σεπτέμβριο στον Ιούνιο, ώστε-σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση-οι διαδικασίες αξιολόγησης και επομένως η προαγωγή ή η απόλυση των μαθητών να ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του διδακτικού έτους.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Με αφορμή όμως την τροπολογία αυτή, η σχολική κοινότητα συνειδητοποίησε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, αφού στο Νόμο ο οποίος καθιερώνει το «Νέο Λύκειο» (Ν. 4186/2013)-οι διατάξεις του οποίου για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων θα ισχύσουν πρώτη φορά φέτος, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με τη διενέργεια επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων. Δεν προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα, οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αυτών κάποιο πρόβλημα υγείας και για το λόγο αυτό δεν καταφέρουν να τις ολοκληρώσουν, να εξεταστούν στα μαθήματα που έχασαν την ίδια σχολική περίοδο.

Το μέτρο των επαναληπτικών πανελλήνιων εξετάσεων εφαρμόζεται από το 2000 οπότε και υφίσταται το Ενιαίο Λύκειο (κατά την περίοδο των Δεσμών, από το 1983 έως το 1999 δεν υπήρχαν επαναληπτικές). Από τότε και κάθε χρόνο, το ΥΠΕΠΘ με υπουργική απόφαση και εγκύκλιό του καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες.

Οι πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων, αναφέρουν ότι βούληση του Υπουργού είναι η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων καθώς πιστεύει ότι στην πραγματικότητα γίνεται κατάχρηση του θεσμού αυτού (για «παθογένεια του εκπαιδευτικού συστήματος» και για «αυξημένη τάση λιποθυμιών και περιστατικών αρρώστιας στη διάρκεια των πανελλαδικών» κάνει λόγο ο Υπουργός).

Στη λογική αυτή υποστηρίζεται από το ΥΠΕΠΘ ότι με το ισχύον σύστημα υπάρχει διαχωρισμός ενδοσχολικών-πανελλαδικών άρα οι εξετάσεις για πανεπιστήμια και ΤΕΙ (πανελλήνιες) είναι αποκλειστικά εισαγωγικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητες για τη λήψη απολυτηρίου και δεν χρειάζεται να οργανωθούν επαναληπτικές, αφού όλοι οι υποψήφιοι έχοντας συμμετάσχει στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα πρέπει να έχουν λάβει το απολυτήριό τους για να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές για το Πανεπιστήμειο εξετάσεις. Τίθεται ωστόσο το ερώτημα, τι θα συμβεί για ένα μαθητή της Γ΄ Λυκείου ο οποίος για λόγους υγείας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις ενδοσχολικές εξετάσεις για να λάβει το απολυτήριό του και θα κληθεί να δώσει το ή τα μαθήματα που οφείλει στην εναλλακτική εξεταστική περίοδο, η οποία όμως, σύμφωνα με τον ισχύοντα προγραμματισμό του Υπουργείου ακολουθεί της ολοκλήρωσης των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι με τη φετινή αλλαγή και πραγματοποίηση πρώτα των ενδοσχολικών εξετάσεων και μετά των πανελλαδικών, δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο αν υπάρξουν επαναληπτικές πανελλαδικές, αυτές να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 θα ξεκινήσουν την Τρίτη 6 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου.Θα υπάρξει μία ημέρα διάλειμμα και μετά θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα και για τα ΤΕΦΑΑ, και τις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές. Ακολουθεί η διόρθωση γραπτών κλπ. Από την 1η Ιουλίου, ωστόσο, αρχίζουν οι θερινές διακοπές των εκπαιδευτικών και η όποια εργασία τους στο σχολείο πληρώνεται προσαυξημένη ως αργία, γεγονός που θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για το Υπουργείο.

Είναι προφανές ότι η κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία από τις αλλαγές που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του εξεταστικού συστήματος, ωστόσο αναστατώνουν τους υποψηφίους που θεωρούν ότι από ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να χάσουν τους κόπους ολόκληρης της σχολικής χρονιάς. Σενάριο τρόμου αποτελεί το γεγονός αυτό και για τους γονείς καθώς σε τέτοια περίπτωση θα επωμιστούν οικονομικά την προετοιμασία των πανελλαδικών για ακόμα μια χρονιά ή θα αναγκαστούν να καταφύγουν σε άλλες εξίσου δαπανηρές λύσεις (σπουδές του παιδιού στο εξωτερικό κλπ) ή ακόμα και σε διακοπή της εκπαίδευσης του παιδιού και ώθησή του στην αγορά εργασίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογένεια και τη χώρα γενικότερα.

Για το θέμα τρέχουν ήδη διαδικτυακές συλλογές υπογραφών (μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ) ενώ σε αρκετά σχολεία οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις.

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *