>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

Όταν τα Σχολεία αναπτύσσουν "αδελφικούς δεσμούς"



Στόχοι και οφέλη της αδελφοποίησης σχολείων στην πράξη
Το παράδειγμα του 1ου Δημοτικού Κουνουπιδιανών Χανίων & του 5ου Δημοτικού Χολαργού

Η «αθηναϊκή τριήρης» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού συνάντησε το «μινωικό πλοίο» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων με ένα πρόγραμμα διαδραστικής και βιωματικής εκπαιδευτικής προσέγγισης για τους 39 μαθητές και μαθήτριες συνολικά των δύο τμημάτων της Γ’ τάξης. Μία πρωτοβουλία που ανήκει ολοκληρωτικά σε 12 εκπαιδευτικούς των δύο σχολείων (2 συντονιστές, 1 εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, 2 εκπαιδευτικοί μουσικής, 2 εικαστικών, 2 θεατρικής αγωγής, 1 εκπαιδευτικός αγγλικών και τις 2 αντίστοιχα διευθύντριες) που εργάστηκαν με κέφι, ξεπέρασαν εμπόδια και ωράρια κι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αποδεικνύοντας πόσα πολλά μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο του Δημόσιου σχολείου.


Το σπουδαίο αυτό ταξίδι των παιδιών, το οποίο τα εφοδίασε με αμέτρητες  γνώσεις από όλα τα γνωστικά αντικείμενα της τάξης τους, αξιοποιώντας όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως εργαλείο μάθησης μέσω της γλώσσας, της ιστορίας, των εικαστικών, της θεατρικής αγωγής, της μουσικής, διήρκησε 5 γεμάτους σχολικούς μήνες στη φετινή σχολική χρονιά.
Το ξεκίνημα, ωστόσο, έγινε δειλά, σχεδόν πειραματικά μία σχολική χρονιά πριν, με λίγες νότες ιστορίας μπλεγμένες στα μαθήματα αισθητικής αγωγής και την επίσκεψη των μαθητών του Χολαργού στα Χανιά. Μία δράση που τελικά λειτούργησε σαν άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο σχολικών κοινοτήτων δίνοντας τα χέρια και λέγοντας «ναι, μπορούμε να προχωρήσουμε»! Σχολική χρονιά κατά την οποία ολοκληρώθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες.


«Πρωταγωνιστικός» και ο ρόλος των δύο Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων

Σημαντικοί αρωγοί του εγχειρήματος οι γονείς των μαθητών καθώς και οι Σύλλογοι Γονέων και των δύο σχολείων, οι οποίοι υποστήριξαν κάθε βήμα της όλης προσπάθειας των εκπαιδευτικών και των παιδιών τους ανταποκρινόμενοι σε ό,τι τους ζητήθηκε. Οι γονείς όχι μόνο επωμίστηκαν μέρος του οικονομικού βάρους αναζητώντας ταυτόχρονα κάθε είδους σχετική χορηγία αλλά και συμμετείχαν ενεργά στο κομμάτι της φιλοξενίας, οργανώνοντας οικογενειακές ξεναγήσεις, παραθέτοντας γεύματα φιλοξενίας και προσφέροντας αναμνηστικά δώρα.

Οικονομική επιχορήγηση, άλλωστε, δεν προβλέπεται για την εκπόνηση ενός τέτοιου προγράμματος, έτσι, στο σημείο αυτό ο ρόλος των Γονέων και του Συλλόγου τους γίνεται υποχρεωτικά πρωταγωνιστικός.
Μέρος του οικονομικού βάρους για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος μπορούν να καλύψουν και οι Δήμοι, με δαπάνες που δικαιολογούνται μέσω των σχολικών επιτροπών τους.  



Τι επιδιώκει μία αδελφοποίηση δύο σχολείων

Η φιλία, η συνεργασία και η αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ δύο μερών και κατ’ επέκταση δύο συνεργαζόμενων σχολείων είναι οι τρεις βασικοί αξίες που υπηρετούνται μέσω μίας δράσης αδελφοποίησης.

«Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκή προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας». Αυτός ήταν ο ορισμός που έδωσε για την αδελφοποίηση ο Jean Bareth , ένας από τους ιδρυτές του  Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR).
Ειδικότερα, η αδελφοποίηση μεταξύ σχολείων αποτελεί ένα εκπληκτικά ευέλικτο εργαλείο. Μπορεί να εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων, να αξιοποιήσει τη διαθεματική, βιωματική και ομαδοσυνεργατική μέθοδο για την εμπέδωση των γνωστικών στόχων που θα τεθούν από την αρχή.


Μία καλή πρακτική που προηγήθηκε της… Νομοθεσίας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας  «η αδελφοποίηση με ένα συγκεκριμένο σχολείο γίνεται μία φορά και ισχύει στο διηνεκές. Αντίθετα, η έγκριση εκ μέρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης μετακινήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, γίνεται κάθε φορά που προκύπτει ανάγκη για αυτές, καίτοι αφορούν στο ίδιο σχολείο".
Κι αυτά αφορούν σε αδελφοποιήσεις σχολείων μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
Το παράδειγμα ωστόσο του 1ου Δημοτικού Κουνουπιδιανών και 5ου Δημοτικού Χολαργού δείχνει να άνοιξε το δρόμο της σχετικής νομοθεσίας για τις αδελφοποιήσεις σχολείων εντός της ελληνικής επικράτειας.
Διαδικαστικά απαραίτητο ώστε να ζητηθεί η έγκριση της μετακίνησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών που τους συνοδεύουν, είναι το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου που επιθυμεί να αδελφοποιηθεί, στο οποίο αναγράφονται επακριβώς οι στόχοι της δράσης καθώς και οι εκπαιδευτικοί που θα το αναλάβουν. Απαραίτητη επίσης είναι και η έγγραφη βεβαίωση του έτερου σχολείου ότι συμφωνεί να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση.
Τα αδελφοποιημένα σχολεία παρουσιάζουν κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο αφορά σε όλη την διάρκεια της μετακίνησης και αιτιολογεί τις ημέρες της επίσκεψης. Δεκαπέντε μέρες μετά την επιστροφή τους, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης έκθεση με τα πεπραγμένα της μετακίνησής τους.


Η Αδελφοποίηση βήμα προς βήμα από το 1ο Δημοτικό Κουνουπιδιανών & το 5ο Δημοτικό Χολαργού

Οι εννιάχρονοι μαθητές των δύο τμημάτων της Γ’ τάξης των δύο σχολείων με βασικό όχημα την ιστορία και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους ξεκίνησαν την έρευνα τους από τη μυθολογία με τον Ποσειδώνα, την Αθηνά και την Τιτανομαχία για να καταλήξουν στην Αθηναϊκή Δημοκρατία και τον Μινωϊκό Πολιτισμό.

Οι μαθητές εντόπισαν τα βασικά γεγονότα της  ιστορίας των τόπων των σχολείων τους και τα κοινά πολιτισμικά σημεία. Παράλληλα γνώρισαν και την ιστορία του τόπου του συνεργαζόμενου σχολείου στο πλαίσιο της κοινής τους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Κατάφεραν να εξοικειωθούν με συγκεκριμένες δεξιότητες σχετικές με την κίνηση του σώματος και των χεριών. Να μάθουν να κατασκευάζουν μόνοι τους ειδώλια και αναμνηστικά για τη ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων.
Τα παιδιά παρατήρησαν, φωτογράφισαν, βιντεοσκόπησαν, κατέγραψαν, συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών επισκέψεων τους.

Αναζήτησαν και συνέλεξαν πληροφοριακό υλικό από τη σχολική βιβλιοθήκη, σχολικά και μη βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, διάφορα επιστημονικά βιβλία και έντυπα, διαδίκτυο.
Κατάφεραν τελικά να αποκτήσουν καλούς φίλους σε ένα άλλο μέρος της πατρίδας τους και μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών να εξαφανίσουν τη μεταξύ τους χιλιομετρική απόσταση.

Οι 39 μαθητές της Γ’ τάξης των 2 σχολείων συνδέθηκαν με μοναδικές εμπειρίες και μνήμες και ταυτόχρονα δημιούργησαν μια σημαντική φιλία με ανοιχτό το δρόμο για το μέλλον.


Μετά ήρθαν και οι έπαινοι!

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων απένειμε έπαινο «Ποιότητας Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εξωστρέφειας της Σχολικής Μονάδας» στο 1ο Δημοτικό Κουνουπιδιανών και τον συντονιστή-δάσκαλο της Γ3 τάξης, κ. Αντώνη Τσιβούλα.
Για την αποτύπωση και τη διάδοση του όλου εκπαιδευτικού προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, οι δύο δάσκαλοι των τάξεων κ.κ. Τσιβούλας και Νικολόπουλος δημιούργησαν το ιστολόγιο: https://g31okoynoupidianag25oholargou.blogspot.com/.


Αφιερωμένα… 

«Ένα μινωϊκό καράβι»
Το τραγούδι των μαθητών του Γ3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων

Ένα μινωικό καράβι
πολύ πολύ δυνατό
με πλήρωμα βασιλικό
πηγαίνει ταξίδι μακρινό.
Τον Θησέα να συναντήσει
του Περικλή την πόλη να τιμήσει!(2)
Μικρά παιδιά το πλήρωμά του
κρύβει μεγάλο θησαυρό
σε φίλους πάει στο Χολαργό
κι έχει σκοπό αδελφικό.
Τον Θησέα να συναντήσει
του Περικλή την πόλη να τιμήσει!(2)

«Μ’ ένα καράβι φοβερό»
Το τραγούδι των μαθητών του Γ2 του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

Μ’ ένα καράβι φοβερό,
κωπήλατο πολεμικό
που ‘χει πολλά πολλά κουπιά
και δυο θεόρατα πανιά.
Θα ταξιδέψουμε στην Κρήτη
για να δούμε μια άλλη Τρίτη.
Να μάθουμε τους μύθους της
να λύσουμε τους γρίφους της.
Μυθολογία ξέρουμε
για τον τόπο που μένουμε.
Ακούστε να μαθαίνετε
κι η ιστορία δένεται.

Οι Συνταξιδιώτες:
Γ2 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού Αττικής &
Γ3 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων
Σχολικά έτη 2016-2018.

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *