>

Τα Σημαντικα μας

  • Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το νέο Προεδρικό Διάταγμα Περί σχολικού και διδακτικού έτους και της αξιολόγησης των μαθητών του Γυμνασίου....
  • ...απέστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ειδικότερα οι διευκρινίσεις έχουν ως εξής....
  • Οι οδηγίες που δίνονται για έκτακτα σοβαρά ιατρικά περιστατικά μαθητών, από σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, διευκρινίζουν ότι ....
  • Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Φθιώτιδας μας δίνει μερικές πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες. Για τις καταλήψεις ισχύει....
  • Η αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό σε σχολικές μονάδες Π.Ε προβλέπεται στις....

"Δεκατιανό στο σχολείο" για 11.050 μαθητές 68 δημοτικών και νηπιαγωγείων - Προσεχώς και μεσημεριανά γεύματα


Ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες το πρόγραμμα «Δεκατιανό στο Σχολείο», μια μεγάλη πρωτοβουλία που απευθύνεται σε 11.050 μαθητές 68 δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην Αττική. Κατά την επίσημη σημερινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας παρουσιάστηκε αυτή η ξεχωριστή δράση που στοχεύει αφενός στη
βελτίωση των πόρων διατροφής των μαθητών και συνακόλουθα της ορθής ανάπτυξής τους μέσω μιας κουλτούρας υγιεινής διατροφής και αφετέρου στη καταπολέμηση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης καθώς είναι κοινό μυστικό ότι πολλά παιδάκια πάνε στο σχολείο νηστικά ή υποσιτιζόμενα καθώς οι οικογένειες τους δεν μπορούν να τους καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τα παιδιά του δημοτικού, ούτε να λιποθυμούν μέσα στην τάξη, όπως είχε παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ούτε και να βρίσκονται σε μία δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, λόγω έλλειψης τροφής», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τονίζοντας ότι η περυσινή εμπειρία από τα σχολεία του Περάματος είναι πολύτιμη. Όπως υπογράμμισε, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στα σχολεία του Περάματος έδειξε ότι τα παιδιά που συμμετείχαν ήταν ενθουσιασμένα.

«Πέραν, όμως, από αυτήν την παιδευτική σημασία, δημιουργείται ένα άλλο κλίμα μέσα στα σχολεία. Οι ίδιοι οι δάσκαλοι δηλώνουν ότι με τη βελτίωση στους όρους διατροφής των παιδιών είδαν βελτίωση κατά 40% της σχολικής τους απόδοσης, καθώς και μεγάλη διαφορά στη σχολική συμπεριφορά», επεσήμανε.

Οι μαθητές αλλά και οι γονείς τους έχουν αγκαλιάσει το πρόγραμμα το οποίο επιβεβαιώνει τη κοινωνική του χρησιμότητα. Με το "Δεκατιανό στο Σχολείο" εξασφαλίζεται ότι για 5 ημέρες την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι μαθητές θα λαμβάνουν και από ένα ξεχωριστό κάθε ημέρα δεκατιανό. Οι παρεχόμενες επιλογές που εναλλάσσονται και περιλαμβάνουν (τοστ με γαλοπούλα και τυρί, κουλούρι Θεσσαλονίκης, φρέσκο γάλα, κριτσίνια με τυρί, κριτσίνια με τυρί και ντομάτα, χυμός φρούτων και μπάρα δημητριακών.


Προσεχώς και Σχολικά Γεύματα στα σχολεία

Η κα Φωτίου τόνισε το γεγονός ότι αρκετά από τα σχολεία που προμηθεύονται το δεκατιανό δεν έχουν, καν, κυλικείο. Όπως πρόσθεσε, σκοπός είναι να παρακινηθεί όλη η κοινωνία, ώστε να συμβάλλει σε τέτοια εγχειρήματα, «είτε μέσω της πλατφόρμας Crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας που έχουμε ανοίξει για τα σχολικά γεύματα, είτε με συνέργειες». Σύμφωνα με την κ. Φωτίου το "Δεκατιανό στο Σχολείο" είναι ένα πρώτο βήμα, καθώς υπάρχει σχεδιασμός να παρέχεται ζεστό γεύμα στο 30% των δημοτικών σχολείων. Η εν λόγω δράση εφαρμόζεται σε 9 Δημοτικά Σχολεία του Περάματος. Μετά το μάθημα, τα παιδιά τρώνε όλα μαζί με την επίβλεψη των δασκάλων τους κι, έτσι, το νόημα της σχολικής κοινότητας διευρύνεται, ενώ διευκολύνονται και οι εργαζόμενοι γονείς. Όπως έγινε και την προηγούμενη σχολική χρονιά, το διαιτολόγιο καθορίζεται από ειδικούς επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή των παιδιών. Τα γεύματα παρασκευάζονται από επιχειρήσεις της Κοινωνικής Οικονομίας σε σύγχρονες, πιστοποιημένες εγκαταστάσεις. Στη συνέχεια θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» τα υπόλοιπα σχολεία της περσινής πιλοτικής εφαρμογής και το πρόγραμμα θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία των 30 Δήμων που εφαρμόζουν την πρώτη φάση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο κ. Νίκος Φίλης που αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος το οποίο εφαρμόζοντας τις αρχές της ισονομίας, της ισότητας και της άρσης των διακρίσεων παρέχεται σε όλους τους μαθητές των σχολείων που εντάσσονται στη Δράση ούτως ώστε τα παιδάκια που πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μην νιώθουν μειονεκτικά από τα υπόλοιπα. Μάλιστα προανήγγειλε ότι μέρος των χρημάτων των τηλεοπτικών αδειών θα κατευθυνθεί σε προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης, όπως είναι και το πρόγραμμα για τα σχολικά γεύματα που θα επεκταθεί και σε άλλα σχολεία.

Ο υπουργός συνεχάρη ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς  οι οποίοι, όπως είπε, σε δύσκολες, συχνά, εργασιακές συνθήκες και σε σχολεία, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι, καν, λειτουργικά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης με περισσεύματα καρδιάς. Ανέφερε ότι μπορεί η εν λόγω δράση να θεωρείται αθηνοκεντρική αλλά αντίστοιχα προγράμματα διεξάγονται και στη Θεσσαλονίκη ενώ υπάρχει και ένα πρόγραμμα σίτισης που "τρέχουν" από κοινού το Υπουργείο Παιδείας με την Εκκλησία της Ελλάδος όπου επιλέγονται οι σχολικές μονάδες στις οποίες παρέχονται από την «Αποστολή» δέματα τροφίμων με προορισμό τις οικογένειες μαθητών που ζουν στα όρια της φτώχειας ανεξαρτήτως θρησκεύματος, γλώσσας, φύλου, εθνικότητας, νόμιμης ή μη διαμονής τους ή όποιας άλλης διαφοροποίησης των μαθητών. Αιτιολόγησε την επιλογή των σχολείων που βρίσκονται στο σύνολό τους στην Αττική εξηγώντας ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του υποσιτισμού καθώς στην επαρχία υπάρχουν οι διαθέσιμο πόροι (κήποι και χωράφια) ώστε να ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα.

Ο,τι είναι καλό για την κοινωνία είναι καλό και για το επιχειρείν
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εταιρειών (Κομπατσιάρης Φ., Tasty Foods, ΔΕΛΤΑ, Everest και Lidl Hellas)  αναφέρθηκαν στη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών, εκφράζοντας την άποψη ότι υποχρέωση των υγιών επιχειρήσεων είναι η βοήθεια των ευπαθών ομάδων σε δύσκολες εποχές και ότι αυτή τους η προσφορά δεν είναι ακόμα μια εταιρική φιλανθρωπία αλλά πηγαίαια έκφραση της αλληλεγγύης στη κοινωνία. Mάλιστα, οι εταιρείες που συνεργάζονται στη δράση δήλωσαν πρόθυμες να συνεισφέρουν και στη δράση των Σχολικών Γευμάτων.

Eπικοινωνια

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *